Kategorie

Własne ujęcie wody

Własne ujęcie wody
Jeśli dom jednorodzinny posiada ujęcie wody wodociągowej, dobór odpowiednich urządzeń filtrujących jest zdecydowanie prostszy. Woda wodociągowa jest najczęściej twarda lub bardzo twarda, może mieć metaliczny posmak na skutek przepływania przez stare rury doprowadzające i nieprzyjemnie pachnieć chlorem używanym do dezynfekcji. Te mankamenty, niezwykle uciążliwe w codziennym użytkowaniu, można w łatwy sposób usunąć.

Sytuacja wygląda zdecydowanie gorzej w przypadku wody z własnego ujęcia, np. ze studni głębinowej. Tu zastosowanie urządzeń filtrujących jest najczęściej absolutnie konieczne. Co więcej, dobór odpowiedniego systemu filtracji to w każdym przypadku sprawa bardzo indywidualna. Niezbędne jest wykonanie specjalistycznych badań wody (fizyko-chemicznych i bakteriologicznych), które pozwolą określić jej skład.

Woda z własnego ujęcia, poza nadmierną twardością, bardzo często obfituje w nadmiar związków żelaza i manganu, czego skutkiem będzie jest brzydka barwa, nieprzyjemny smak, zapach oraz mętność. Na domowych sanitariatach i armaturze będą widoczne rdzawe i czarne zacieki. Tworzące się osady będą sukcesywnie zmniejszać wydajność domowych instalacji. Nie pozostaną również bez wpływu na zdrowie użytkowników, ponieważ w takich warunkach bardzo szybko namnażają się niebezpieczne dla zdrowia i życia bakterie.

Warto wziąć pod uwagę również fakt, że nawet jeśli badania wody wykazały, że na tę chwilę nadaje się ona do spożycia i nie wymaga stosowania urządzeń filtrujących, sytuacja może się zmienić w najbliższych latach. Nieszczelne szamba sąsiadów czy agresywna gospodarka rolna (stosowanie nawozów sztucznych) mogą wpłynąć w sposób negatywny na jakość naszej wody.