Kategorie

Smak, zapach, kolor

Smak, zapach, kolor
Często zdarza się, że pomimo, iż woda spełnia wszystkie wymogi fizyko-chemiczne, to jednak nie nadaje się ona do użytkowania. Dotyczy to głównie zapachu i smaku wody. Można je poprawić stosując filtry zawierające węgiel aktywny, których głównym zadaniem jest właśnie poprawa smaku i zapachu filtrowanej wody. Filtr z aktywnym węglem usunie z wody chlor i jego pochodne. Poradzi sobie również z metalami ciężkimi i ich pochodnymi.

Duże kolumny węglowe mogą być zamontowane samodzielnie lub jako kolejny, wspomagający stopień filtracji. Dla większej skuteczności działania urządzenia filtrującego poleca się uzupełnienie systemu przynajmniej o wstępny filtr mechaniczny oraz zmiękczacz wody. Tego typu zestaw proponowany jest w przypadku wody wodociągowej, której skład jest najczęściej znany i można go na bieżąco śledzić na stronach internetowych wodociągów miejskich. W przypadku wody z własnego ujęcia dobór jakiegokolwiek systemu uzdatniania wody powinien bezwzględnie zostać poprzedzony wykonaniem specjalistycznych badań fizyko-chemicznych i bakteriologicznych wody. Badania można wykonać w profesjonalnych laboratoriach lub w najbliższej stacji Sanepidu. Bardzo ważny jest właściwy pobór próbki wody, aby wykonane badanie było miarodajne. Warto w tym celu zwrócić się o pomoc do fachowca, który przyjedzie na miejsce, dokona wstępnych oględzin miejsca instalacji, pobierze próbkę wody, a w kolejnym etapie zaproponuje odpowiedni system uzdatniania.